Поліфеноли - антиоксиданти, та їх джерела
Поліфеноли - це категорія сполук, які природно містяться в рослинних продуктах харчування, таких як фрукти, овочі, зелень, спеції, чай, насіння, темний шоколад та вино. Ці активні речовини приносять користь рослинам, захищаючи їх від агресивного зовнішнього впливу (ультрафіолетове випромінювання, комахи, грибки, хвороби). При цьому поліфеноли також впливають на смак і зовнішній вигляд продуктів! Наприклад, флавони, що відносяться до флавоноїдів, відповідають за гіркий смак грейпфрута, танін відповідає за в'яжучі властивості деяких фруктів (наприклад, шкірки і кісточок винограду), а антоціаніни забезпечують колір червоних ягід. В організмі людини вони також надають ряд доброчинних впливів за умови різноманітності джерел їх надходження. Справа в тому, що якщо, кверцетин міститься майже у всіх рослинах, то деякі інші поліфеноли входять до складу лише деяких продуктів.
Всі корисні властивості поліфенолів ще не вивчені, оскільки ця група речовин дуже велика і різноманітна. Однак вченим відомо, що більшість поліфенолів є потужними антиоксидантами. Вони допомагають боротися з ушкодженнями клітин, які їм завдають вільні радикали. Завдяки цій захисній функції клітини отримують захист від окислення і старіння. Вважається, що поліфеноли також зменшують запалення, яке, як вважають, є першопричиною багатьох хронічних захворювань. Крім того, вони можуть покращити травлення, роботу мозку та рівень цукру в крові, а також захистити від тромбів, серцевих захворювань та деяких видів раку.
Поліфеноли можна поділити на 4 основні групи:
Флавоноїди. Вони становлять близько 60% усіх поліфенолів. Прикладами є кверцетин, катехіни та антоціани, які містяться в таких продуктах, як яблука, чай, цибуля, темний шоколад та червона капуста.
Фенольні кислоти. На цю групу припадає близько 30% усіх поліфенолів. Найчастіше зустрічаються в ягодах, фруктах, овочах, цільних зернах та насінні.
Стільбени. Один з найвідоміших стильбенів - ресвератрол, який в основному отримують з червоного винограду, арахісу і деяких видів ягід. Ресвератрол міститься переважно в шкірці винограду. Так як при виготовленні червоного вина бродіння виноградної шкірки відбувається довше, ніж у випадку з білим вином, в червоному вині міститься більше ресвератрола.
Лігнани. Харчові джерела лігнанів включають в себе фрукти, зернові, бобові, крупи і деякі види овочів. Найбагатшим природним джерелом є лляне насіння. Мають властивість стимулювати метаболічні процеси.
Продукти, багаті поліфенолами:
Фрукти
(Чорний виноград, ожина, чорниця, яблука, грейпфрут, вишня, чорна та червона смородина, груші, гранат, сливи, малина, полуниця)
Овочі
(Артишоки, спаржа, морква, картопля, червоний салат, шпинат, цибуля)
Горіхи та насіння
(Мигдаль, фундук, насіння льону, волоські горіхи)
Зерна
(Овес, жито, цільна пшениця)
Інше
(Чорний чай, какао порошок, темний шоколад, імбир, зелений чай, оливки та оливкова олія, червоне вино, оцет)
Вживання в раціоні широкого спектра поліфенолів - з продуктами харчування або у вигляді добавок, або як поєднання того й іншого - це чудовий спосіб поліпшити здоров'я в цілому, а також знизити ризик розвитку тих чи інших захворювань.