Користь для здоров’я від вживання вівсяної каші та вівса
Якщо ви свідомо
ставитесь до свого харчування, то приділяєте особливу увагу найважливішому
прийому їжі - сніданку, вибираючи здорові продукти, багаті на клітковину. Клітковина
дає тривале відчуття насичення, а це, в свою чергу, допоможе вам з’їсти менше
калорій та досягти цілей щодо втрати зайвої ваги. В основному, чим більше клітковини ви споживаєте, тим
більше у вас шансів схуднути та підтримувати здорову вагу.
Вівсянка
один з найпопулярніших здорових сніданків, наповнена поживними речовинами та клітковиною. Бета-глюкани, різновид розчинної клітковини
цього зерна, забезпечують численні переваги для здоров’я, зокрема здатні абсорбувати і виводити з організму
токсичні речовини, налагоджувати роботу шлунка, сприяти зниженню концентрації
холестерину в крові, а також покращувати діяльність серця. Овес має низький глікемічний
індекс (не рахуючи вівсяних пластівців швидкого приготування). Тобто він в
меншій мірі підвищує рівень цукру в крові, а що містяться в ньому вуглеводи
всмоктуються повільно, забезпечуючи довге почуття ситості. Крім цього, овес містить
велику кількість вітамінів і мінералів, таких як марганець, фосфор, мідь,
вітаміни групи В, залізо, селен, магній і цинк, які відповідають за стан шкіри
і волосся, нормалізують центральну нервову систему.
Однак, найбільш
корисна вівсяна каша з цільного зерна - та, що вариться довше 15 хвилин. При
виробництві вівсяних пластівців «швидкого приготування» овес піддавався
численним обробкам, в результаті яких складні вуглеводи перетворилися в прості,
калорійність зросла, а поживна цінність помітно скоротилася. Такий спосіб
обробки вівса робить його непридатним до вживання людям, які ведуть боротьбу із
зайвою вагою.
Вівсянку можна приготувати просто і швидко різними способами
на свій смак, добавляючи фрукти, горіхи, білкові порошки. Незалежно від способу приготування вона залишиться
смачною. Доповнюйте порцію білком, який зберігає мязи під час
тренування, чи просто дієти в повсякденному житті.
Все більше
досліджень показують, що люди, які споживали більше калорій за сніданком і
обідом, мали в середньому нижчий індекс
маси тіла (ІМТ) в порівнянні з людьми, які їли свою найбільшу їжу в день за
вечерею.
Результатом є те, щоб розпочати свій день з повноцінного харчування з великою
кількістю цільних зерен, розумних білків, таких як яйця, та корисних жирів,
таких як горіхи та насіння.